duminică, 24 iunie 2012

Triatlon XTR-half IRON - Oradea



INOT: 0:38:11/2000m (38:25 pe covorul de urcare)
T1: 0:03:16 (41:27 pe drum/la incalecare bitza)
CICLISM: 2:40:53/83Km (81.5Km-ciclocomputer)
T2: 0:01:15 (pe covor senzori/start tura alergare)
ALERGARE: 1:39:01/19.8Km
FINAL: 5:02:36/105Km


Am inceput pregatirea pentru XTR inca din Ianuarie (inotul), adaugand alergari ocazionale de pe la mijlocul lui Februarie pentru ca din martie sa-ncep antrenamentele de ciclism. Ca de obicei, mai toate iesirile au fost impreuna cu Luminita mea, fara de care placerea de a face sport ar fi pala, incolora, inodora si fara sens! ;-)
"Reteta" saptamanala de iarna a constat in 1-2 ture montane (sambata/duminica), condimentate cu 2-3 sesiuni de inot (luni-joi) in bazin.
Dupa topirea zapezii am inceput sa iesim la alergari scurte, uneori incluse in turele montane.
Cum a dat primavara, am scos bicicletele si inlocuit tura montana duminicala cu o tura de sosea cicloturistica.
Primul concurs si super-antrenament a fost Bioeel AquaMarathon (stafeta 24h-INOT) la Tg.Mures - unde am reusit un promitator record personal 1800m/30:24 (1:41/100m)! Calculele mi-aratau o imbunatatire de doar 3% (2-3s/100m) fata de anul trecut si ascund perfid munca consistenta asupra tehnicii de inot pe tot parcursul iernii.
Pentru a ne autotesta "memoria" am participat fara pregatire specifica la Semi-maratonul Cetatea Brasovului... si ne-am clasat onorabil dovada ca stam bine la capitolul amintiri. ;-) Ca sa fie sigura treaba, Andreea ne-a dat clasa, reusind un podium la categoria 18-23ani, in conditiile in care antrenamentul ei a constat in absenta de la turele noastre montane si insistenta pe consistenta studiului la Chimie+Biologie (pt. admiterea la Medicina).
EcoMarathon-ul (cros) ne-a gasit la start si noile recorduri personale reusite ne-au dat inca un motiv de bucurie si cinstire a excelentei memorii musculare de care dispunem.
Pe fondul acestor bucurii am decis sa imbinam utilul cu placutul, combinand o deplasare la Cluj (pentru simularea de admitere la medicina) cu C.N. de Duatlon (Tg.Mures) si ... a iesit de un nesperat titlu national la categoria +40 ani!
Peste nici 4 saptamani am pornit spre Oradea pentru XTR-Half IRON, considerat de mine "cursa anului" (prioritate A).
Media ultimelor saptamani de pregatire a ajuns la doar 6-7h, din care 1-2h pentru inot si alergare iar 4-5h pentru ciclism. Exceptie a fost insa sfarsitul de saptamana dinaintea cursei, cand Luminita m-a "provocat" la un sandwich compus din 2 ture de bicicleta si o super-tura montana (7h) - oboseala acumulata necesitand repaus total pana la Oradea.
Dupa drumul lung parcurs in tandem cu masina lui Razvan (cu Ioana si Mugur) ne-am cazat la Paleu si-am pus la cale pre-ziua cursei. Vineri dimineata ne-am prezentat la recunoasterea traseului de ciclism (cu o noua bucla spre Uileacul de Munte) si-am stat cuminte in coada plutonului, departe de frumtea plutonului unde accelerarile/ambitiile erau prezente. Dupa cca. 1h de pedalat ne-am retras spre pensiune si dupa o scurta tranzitie am plecat la o alergare de dezmortire (15min.) prin Paleu.
M-am simtit bine, sistemele pareau ca functioneaza bine si asteptam nerăbdător amiaza pentru un scurt inot de dezmorțire.
Pe măsură ce se apropia sedinta tehnica, forfota din pensiune si la locul de start crestea (ultime reglaje, ungeri lant, incarcare cu geluri etc.) asa ca am renuntat la inot.
Pachetul de concurs contine 2 numere mari dintre care unul destinat ciclismului... si observ multi concurenti care prind numarul in fata pe cabluri/ghidon. Bicicletele de contratimp/triatlon nu sunt destinate navigharii cu asemenea panze asa ca decid instant ca voi avea ambele numere pe centuri de corp.
Sedinta tehnica imi confirma ca vom alerga tot 18 ture de 1.1Km (ca si anul trecut) iar balizarea inotului cu culoare de bazin pare un "deliciu" si o premiera pentru inotul in lac.
Pastele merg la fix dupa sedinta si sunt foarte bune asa ca cerem portie suplimentara!
In fine ne retragem la odihna si adorm greu cu diverse planuri si scenarii de cursa.
Dupa nici 5 ore de somn ne trezim si Luminita pregateste micul dejun la timp pentru a putea ajunge la startul celor de la distanta IRON. Boti pleaca tare dar mai important e ca Alina Ursu (singura concurenta la IRON) incheie bine prima tura si pare relaxata.
Plecam sa ne echipam si revenim in tranzitie cu bicicletele.
Atmosfera e faina, lume multa la Half-IRON si deja primii de la IRON pleaca la ciclism. Tranzitia e cam aglomerata de sportivi dar si de apartinatori veniti la incurajare.

- inotul cu pantalonii de neopren a mers conform planului si a inceput cu incercarea de a sta in spatele lui Razvan, reusita pe primii 250m. Am plecat din stanga, pe langa culoarul despartitor, unde exista risc de aglomerare mai ales la intoarcerea de capat dar Razvan a plecat bine si ritmul bun ne-a scutit de busculada. Razvan nu e un sprinter (spre norocul meu) asa ca am reusit sa ma tin de el fara sa fortez peste limite. La intoarcere (jumatatea primului tur) si-a gasit ritmul si l-am pierdut dar am incheiat turul-1 la nici 20m in spatele lui.

In scurt timp am gasit alta trena fiind depasit prin dreapta de un baiat ce inota la bustul gol. Mergeam bine impreuna cu mici intreruperi cand schimba pe bras pentru orientare sau ocolea inotatori ajunsi din urma. Dupa 2.5 ture aud beep-ul ceasului semnaland 20min de la start si fac un calcul - daca tin ritmul termin in 32min, mai bine decat am preconizat (33-35min). Intre timp ma depaseste alt inotator cu casca negru-albastru si neopren complet asa ca ma "agat" de el si-mi place cum mergem. Spre finalul turei-3 ne prind cu un tur din urma si depasesc inotatorii favoriti printre care recunosc stilul lui Ciprian (bazat pe forta) si reflectez: "pacat ca nu reuseste sa imprumute tehnica si fluiditatea lui Alex". Turul-4 am inotat intins si relaxat, aproape de culoar (ca-n bazin - Multumim Istvan!) pana la baliza de intoarcere, unde depasit fiind de un inotator cu casca rosie fac o intoarcere elicopter si... ambele gambe mi se crampeaza! Hmmm... picioarele atarna ca niste plumbi dar maresc frecventa bratelor pentru a redeveni orizontal si sa nu pierd trena. ;-) Incheiem inotul in grup compact: bustul gol, casca negru-albastru si casca rosie care se dovedeste a fi o fata=Hajnalka, cu care am inotat des la triatlonul Reci.
Simt ca am inotat mai bine ca anul trecut si chiar asa e - sunt pe locul 10 dupa inot!

- tranzitia a decurs lin: neoprenul a iesit de pe picioare cu usurinta si Luminita imi confirma ca Razvan are doar 2-3min avans. Imi inghesui pantalonii de neopren in punga speciala,

il salut pe Geza tocmai sosit, iau casca+bicicleta si plec alergand in sosete spre drumul principal.

Peste nici 200m sosetele le-am lepadat in fata vilei (unde eram cazati) pe langa care am trecut in mare viteza.

- ciclismul a mers foarte bine = efort constant pe toata distanta. M-am ponderat pe primul tur (46min/24Km) tinand un regim de efort undeva intre IM si Half-IM, cu mici dezmortiri de pedalare in picioare pe urcari.

 Deja la inceputul turului m-a ajuns clujeanul Géza Kiss cu care am povestit despre ExtremeMan Nagyatad inainte de start. Anul trecut, Géza m-a depasit spre finalul ciclismului dar la alergare "s-a taiat". Acum rulam lejer in paralel si ma intreaba daca asta e ritm de IM... ii raspund ca mergem mai tare decat in IM si o ia inainte sa alimenteze la punctul de intoarcere din Uileac. Imi place portiunea asta noua de traseu - e pitoreasca, de mare viteza, putin circulata si asfaltul e foarte bun.

 La revenirea pe DJ catre Cetariu, ma ajunge din nou Géza si ma depaseste definitiv. Observ dinamica probei de ciclism cu favoritii de la Half-IM (Ciprian si Zsombor) destul de apropiati si angajati in urmarirea castigatorului de anul trecut - Alex (acum doar stafeta la inot+ciclism). Campionul Full-XTR 2011, Miklos Vatai (HU) nu se dezminte si dupa inotul mai lent ruleaza in forta recuperand teren, depasind chiar si favoritii de la Half! In turul-2 depasesc constant concurenti de la distanta lunga dar dupa Uileac si catararea din Cetariu sunt depasit de Balint Zoltan (HU) - locul 2 la Half-XTR 2011. Are un ritm foarte bun si ma "agat" de el pastrand distanta minima regulamentara de 10-12m. Intoarcem impreuna la capat/intersectia cu DN19E si pe urcarea lina spre Cetariu il las sa se duca simtind ca ritmul e prea tare. Culmea e ca el concureaza anul asta la FULL - deci e in mare forma!
Termin turul-2 in 44min si calculez ca as putea termina proba de ciclism in 2h40min/85Km - aproape de ce mi-am propus (2h48min/90Km). Ma alimentez/hidratez continuu (2 batoane + 2 geluri) fara opriri de data asta - luand doar cate un bidon de apa pentru diluarea izotonicului concentrat in bidonul aerodinamic. Turul-3 merge snur si remarc cu placere ce bine ruleaza concurentii anul asta. In spatele meu se tin bine/aproape baimarenii (colegi de pensiune) Ciprian Filip si Cosmin Coca, Sergiu pare sa recupereze teren iar in fata Razvan si Géza au luat avans considerabil de la tur la tur. Caldura se simte tot mai tare si ma gandesc cu grija la cele 2-3 ore de ciclism ramase celor de la distanta lunga. Sabin face a 2-a oara full si-l gasesc oprit pentru hidratare in Cetariu, da sa plece si ii strig "Hop-hop-hop!" trecand in viteza... sper ca nu l-am speriat. ;-) Luminita ma asteptat si incurajat din diverse puncte ale turei, radioasa/exuberanta si plina de energie, ca de obicei -

- ea e dragutza mea... sunt un mare norocos s-o am alaturi! La ultima intalnire ii strig sa plece spre "cires" ca vin repede. Intorc pentru ultima data la DN19E si ajung in dreptul Ancai Berger, o intreb "Cum merge?" si-mi raspunde "Ia uite ce sprintzar esti!". ;-) Trec si pe langa Alina Ursu si o incurajez "Asa Alina, incet da' sigur!".
Beau izotonic pe coborarea din Cetariu spre Paleu si simt ca nu prea mai intra lichide.
Inchei turul-3 in 45min (2h18min de ciclism) si-mi iau avant spre "cires"... dar e trafic din ambele sesnuri, asa ca franez si rulez incet in spatele unui SUV pe toata portiunea dintre Hanul Papp si inceputul catararii.
Urc in foaia mare prima parte, apoi trec la "tocat marunt" in foaia mica(39) si pinionul penultim(21). Pe la jumatatea ciresului ma uit in spate si vad ca Ciprian Filip e la <1min in spate. Inainte de ultima portiune cu catarare vad fotografi si-i salut din aerobar.
La finalul ciresului aud familiarul "Hai Bursulet!" si Luminita ma intampina cu bidonul pregatit sa ma stropeasca pe casca/spate. Nu am nevoie decat sa-i transmit bezele (din mers) si-i spun sa aiba grija pe macadam spre Oradea.

Distanta a iesit la 81.6Km pe ciclocomputer (inclusiv tranzitiile)... mi-ar placea sa avem 90Km - cred ca se poate. Ciclismul si tranzitia-1 m-au propulsat 2 locuri, intrand la standuri pe locul 8.

- tranzitia-2 a fost ca-n cursele de formula#1 ;-)

Istvan m-a intampinat si ghidat spre intrarea in tarc, mi-a aratat locul cutiei cu nr. 31, s-a oferit sa-mi ia bicicleta si casca (l-am refuzat politicos)

- alergarea a mers ca unsa (primii 10Km in 48:30)

 dupa care am incercat sa mentin ritmul crescand nivelul de efort (reusind 50:30/Km11-20)

Sunt multumit ca nu am avut niciun moment de "slabiciune" si nu am fost depasit de concurenta directa.
La fiecare tura incheiata Istvan ma provoca la un zambet si chiar am zambat... pana la final.


Sunt tare multumit de cum a iesit = it was a good day at the office! ;-)

La final, a iesit de un loc-2 (din 10) la categoria M40+ si locul-8 general (din 44) masculin.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu